Hoe werkt communicatie?

Wat je ziet is niet alles

Een optimaal kleur tegen kleur contrast. Rood tegenover groen. Paars tegenover oranje.

Zou het binnenvierkant boven en onder allebei even geel zijn? Ja is het antwoord, maar de onderste is opeens een slappe hap, omdat het kleurcontrast ontbreekt. hap.(Het effect van) communicatie wordt bepaald door de omgeving. Een zachte kreet om hulp valt niet op temidden van heftig lawaai, maar wel als het doodstil is.


Vanuit iedere invalshoek een andere benadering?

Hoe communicatie werkt, dat kun je theoretisch benaderen vanuit het zender/ontvanger model.
Je kunt er naar kijken op micro- en macroniveau. Je kunt dieren bestuderen en kinderen op het schoolplein.

Op microniveau kun je kijken naar de werking van de zenuwen. Interessant is dat verschillende zenuwen elkaar niet raken, maar dat de zendende zenuw een stof afgeeft die wordt ontvangen door de ontvangende zenuw. Deze reageert met het terugsturen van een stof. Dat kan zijn om het zenden stop te zetten (ik weet genoeg) of om door te gaan met zenden (activeer mij verder).

Verbijsterend complexe materie.

Duidelijk is dat er een signaal moet binnenkomen bij de ontvanger. En de meeste definities gaan uit van wisselwerking tussen zender en ontvanger. Aktie geeft reactie. De ontvanger reageert en wordt op dat moment zelf zender. In de praktijk is alles en iedereen constant aan het zenden en het ontvangen. Je onvangt als je kijkt, luistert, iets ruikt, iets voelt, of iets proeft. Je zendt als je iets bij iemand anders wilt bereiken. Het doel is aandacht vragen of aandacht geven. Er zijn vele manieren direct en indirect. Iemand bellen, schrijven. Vreugde delen, gillen van angst, gekke bekken trekken, nee schudden met je voet, in iemands comfortzone treden, je uitkleden, een stropdas aantrekken. Als we in het bereik van anderen zijn, communiceren we altijd. “Het is onmogelijk niet te communiceren”. Iedere vorm van gedrag betekent dat je communiceert. Ook negeren is een vorm van communicatie. Communicatie kan dus opgevat worden als een doorlopend proces van actie en reactie of zet en tegenzet.

Maar hoe communiceer je?

Een kind blijft doorvragen. Je communiceert constant met alles wat je hebt. Met handen, voeten, stem, mimiek. Door te bewegen. Alles beweegt altijd.

Communicatie wordt zichtbaar door contrast

Tussen duizend grassprietjes valt een groen sprietje niet op. Maar een rode wel. In geroezemoes hoor je alleen de hele hoge of lage of luide stemmen. De rest is een grijs tussengebied. Opvallen dat is de kunst. Door afwijkende kleding, geluiden, gedrag. Door oorspronkelijkheid.

Communicatie wordt bepaald door de omgeving. Je kunt dus een signaal niet beoordelen als je de omgeving niet mee beoordeelt.

Op weg naar succesvolle communicatie.

de sausoptrekker

 

 
Gratis een Communicatieles
Iedere week in uw mail?!

Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:
E-mail adres:


 

© Schworks 2018
Toestemming voor gedeeltelijke overname van een tekst of illustratie kunt u aanvragen via een mail naar info@schworks.nlPresenteren kunt u echt leren!

Goed voor uw zelfvertrouwen, voor uw carrière én voor uw organisatie.

Bestel nu het handboek 'Presenteren is een feest'.